Alergeny
- Ve školní jídelně se vaří podle zásad zdravé výživy, které jsou dány výživovými normami pro školní stravování tzv. spotřebním košem a vyhláškou č. 602/2006 Sb.
- Ve školní jídelně se po dohodě s rodiči může vařit bezlepková strava pouze s potvrzením od lékaře !
- 13.12.2014 JE LEGISLATIVNĚ STANOVENO DATUM, KDY JE POVINNOSTÍ VŠECH VÝROBCŮ POTRAVIN, VŠECH ČLÁNKŮ VEŘEJNÉHO STRAVOVÁNÍ, JAKO NAPŘ. NEMOCNIC, RESTAURACÍ, ŠKOLNÍCH JÍDELEN, PEKÁREN, PRODEJEN ATD.OZNAČOVAT ALERGENY VE VŠECH POTRAVINOVÝCH VÝROBCÍCH.
- ŠKOLNÍ JÍDELNA JE POVINNA OZNAČIT VYROBENÝ POKRM ALERGENNÍ SLOŽKOU, ALE NEBUDE BRÁT ZŘETEL NA JEDNOTLIVÉ PŘECITLIVĚLOSTI STRÁVNÍKŮ.NENÍ MOŽNÉ SE VĚNOVAT PŘI VÝROBĚ JÍDEL STRÁVNÍKŮM S POTRAVINOVOU ALERGIÍ JEDNOTLIVĚ, TAKŽE PŘÍPADNÝM ŽÁDOSTEM NEBUDE VYHOVĚNO.
- JÍDELNA MÁ POUZE FUNKCI INFORMAČNÍ TAK, JAKO KAŽDÝ VÝROBCE POTRAVIN A POKRMŮ.
- OZNAČENÍ PŘÍTOMNOSTI ALERGENU BUDE NA JÍDELNÍM LÍSTKU OZNAČENO ČÍSLEM OZNAČUJÍCÍ ALERGEN.
- SEZNAM LEGISLATIVNĚ STANOVENÝCH ALERGENŮ S OZNAČENÍM ČÍSLA, KTERÉ JE PŘENESENO NA JÍDELNÍ LÍSTEK BUDE V BLÍZKOSTI JÍDELNÍHO LÍSTKU
Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU
- OBILOVINY obsahující lepek (pšenice, žito, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich)
- KORÝŠI a výrobky z nich
- VEJCE a výrobky z nich
- RYBY a výrobky z nich
- PODZEMNICE OLEJNÁ (arašídy)
- SÓJOVÉ BOBY (sója) a výrobky z nich
- MLÉKO a výrobky z něj
- SKOŘÁBKOVÉ PLODY (mandle, lískové a vlašské oříšky, kešu, para ořechy, pekanové ořechy, ořech pistácie, makadamský ořech)
- CELER a výrobky z něj
- HOŘČICE a výrobky z ní
- SEZAMOVÁ SEMENA a výrobky z nich
- OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY v koncentracích vyšší 10mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
- VLČÍ BOB (LUPINA) a výrobky z něj
- MĚKKÝŠI a výrobky z nich
Jídelna
Rychlý kontakt
ZŠ a MŠ Ústí
Ústí 53, 753 01 Hranice
- IČO: 70990140
- Datová schránka: 3gzmiqk
- tel.: 581 621 352
- Ředitelka: Mgr. Lucie Mynářová
- e-mail: reditel@zsmsusti.cz